Meneer Jaderick gebruikt Kodaly methode tijdens zijn lessen op Prinses Amalia Basisschool

Meneer Jaderick gebruikt Kodaly methode tijdens zijn lessen op Prinses Amalia Basisschool

Na de herfstvakantie onze muziekdocent meneer Jaderick Cros, gestart met het invoeren van de Kodaly methode tijdens zijn muzieklessen aan de kinderen.

De leerlingen van Prinses Amalia Basisschool genieten van deze leuke en leerzame lessen.

Pa reenforsa e parti ritmico, docente Jaderick Croes ta usa movecionnan manera, klap man, cana of marcha mientras ta scucha musica of canta.

Geplaatst door Leerorkest Aruba op Maandag 14 oktober 2019

 

Wat is nu precies die Kodaly methode en van wie komt dit?

” Van Wikipedia, de gratis encyclopedie “

 Het Kodály concept, is een benadering van het muziekonderwijs in de ontwikkelde Hongarije tijdens het midden van de twintigste eeuw door Zoltán Kodály . Zijn filosofie van het onderwijs diende als inspiratie voor de methode, die vervolgens over een aantal jaren door zijn collega’s werd ontwikkeld. In 2016 werd de methode ingeschreven als een UNESCO immaterieel cultureel erfgoed .

Geschiedenis

Kodály raakte geïnteresseerd in de muziek opvoeding van kinderen in 1925, toen hij hoorde sommige studenten het zingen van liedjes die ze op school hadden geleerd. Kodály was geschokt door de standaard van het zingen van de kinderen, en werd geïnspireerd om iets aan de muziek onderwijssysteem in Hongarije te verbeteren doen. Hij schreef een aantal controversiële artikelen, columns en essays om het bewustzijn over de kwestie van het muziekonderwijs te verhogen. In zijn geschriften, Kodály kritiek op scholen voor het gebruik van slechte kwaliteit muziek en slechts voor het onderwijzen van muziek in de secundaire kwaliteiten. Kodály drong erop aan dat de muziek onderwijs nodig betere leraren, betere curriculum en meer lestijd besteed aan muziek.

Beginnend in 1935, samen met zijn collega Jenő Ádám , begon hij aan een lange termijn project om muziek onderwijs te hervormen in de lagere en middelbare scholen door actief het creëren van een nieuw curriculum en nieuwe lesmethoden, evenals het schrijven van nieuwe muzikale composities voor kinderen. Zijn werk resulteerde in de publicatie van een aantal zeer invloedrijke boeken die een grote invloed op muzikale opleiding zowel binnen als buiten zijn eigen land hebben gehad.

Kodály inspanningen eindelijk vruchten afgeworpen in 1945 toen de nieuwe Hongaarse regering begon zijn ideeën te implementeren in de openbare scholen socialistische controle van het onderwijs vergemakkelijkt de oprichting van methoden Kodály’s landelijk. De eerste muziek basisschool , waarin muziek dagelijks werd onderwezen, geopend in 1950. De school was zo succesvol dat meer dan honderd muziek basisscholen binnen de komende tien jaar geopend. Na ongeveer vijftien jaar ongeveer de helft van de scholen in Hongarije waren muziekscholen.

Succes Kodály’s uiteindelijk gemorst buiten de Hongaarse grenzen. Kodály methode werd voor het eerst gepresenteerd aan de internationale gemeenschap in 1958 op een conferentie van de International Society for Music Educators (ISME) gehouden in Wenen . Een andere ISME conferentie in Boedapest in 1964 konden de deelnemers Kodály werk uit de eerste hand te zien, waardoor er een sterke stijging van de rente. Muziek opvoeders uit de hele wereld afgereisd naar Hongarije om Kodály’s muziekscholen bezoeken. Het eerste symposium uitsluitend gewijd aan de Kodály methode werd gehouden in Oakland, Californië in 1973; Het was op dit evenement dat het Internationaal Kodály Society werd ingehuldigd. Vandaag Kodály-gebaseerde methoden worden gebruikt in de hele wereld.

Pedagogie

Met behulp van deze principes als een stichting, collega Kodály’s, vrienden en meest getalenteerde studenten ontwikkelde de eigenlijke pedagogie nu de Kodály methode. Veel van de technieken die gebruikt werden aangepast van bestaande methoden. De makers van de Kodály methode onderzocht muziek educatieve technieken die gebruikt worden in de hele wereld en verwerkt die zij voelden waren de beste en meest geschikt voor gebruik in Hongarije.

Child-ontwikkeling gerichte aanpak

De Kodály methode maakt gebruik van een kind-ontwikkelingsbenadering sequentie, de invoering van vaardigheden op basis van de mogelijkheden van het kind. Nieuwe concepten worden geïntroduceerd beginnen met wat het makkelijkst voor het kind en het doorstromen naar het moeilijker. Kinderen worden het eerst kennis met muzikale concepten door middel van ervaringen, zoals luisteren, zingen, of beweging. Het is pas nadat het kind wordt bekend met een concept dat hij of zij leert hoe om te noteren dat, vergelijkbaar met methoden zoals Suzuki en Simply Music . Concepten worden voortdurend beoordeeld en versterkt door middel van spelletjes, beweging, liedjes en oefeningen.

Rhythm lettergrepen

De Kodály methode bevat ritme lettergrepen vergelijkbaar zijn met die gecreëerd door de negentiende-eeuwse Franse theoreticus Emile-Joseph CHEVE . In dit systeem, nootwaarden zijn specifieke lettergrepen dat hun duur te uiten toegewezen. Bijvoorbeeld, kwartnoten worden uitgedrukt door de lettergreep ta terwijl achtste noot paren worden uitgedrukt in het lettergrepen ti-ti . Grotere note waarden worden uitgedrukt door uitbreiding ta te worden ta-a of “ta-o” ( halve noot ), ta-aa of “ta-oo” ( gestippelde halve noot) en ta-aaa of “ta-ooo” ( hele noot ). De lettergrepen worden vervolgens gebruikt bij sight-reading of anderszins uitvoeren ritmes.

Ritme en beweging

De Kodály methode omvat ook het gebruik van ritmische beweging, een techniek die geïnspireerd door het werk van de Zwitserse muziekpedagoog Emile Jaques-Dalcroze . Kodály was vertrouwd met technieken Dalcroze en het erover eens dat de beweging is een belangrijk instrument voor de internalisering van ritme. Inzicht ritmische concepten te versterken, de Kodály methode gebruikt uiteenlopende ritmische bewegingen, zoals lopen, hardlopen, marching en klappen. Deze kunnen worden uitgevoerd tijdens het luisteren naar muziek of zang. Sommigen zingen oefeningen roepen voor de leraar om passende ritmische bewegingen om de nummers te begeleiden uitvinden.

Ritme sequentie en notatie

Ritmische concepten worden geïntroduceerd in een kinderveilige ontwikkeling passende wijze gebaseerd op de ritmische patronen hun volksmuziek (bijvoorbeeld 6
8
 komt vaker voor bij Engels dan 2
4
 dus moet eerst worden geïntroduceerd). De eerste ritmische waarden onderwezen kwart en achtste noten, die bekend zijn om kinderen als de ritmes van hun eigen wandelen en hardlopen. Rhythms worden eerst ervaren door te luisteren, spreken in het ritme lettergrepen, zingen, en het uitvoeren van diverse soorten ritmische beweging. Pas nadat studenten internaliseren deze ritmen is notatie ingevoerd. De Kodály methode maakt gebruik van een vereenvoudigde methode van ritmische notatie, schrijven notenkoppen alleen wanneer dat nodig is, zoals voor de halve noten en hele noten.

Beweegbare-do solfège

De Kodály werkwijze gebruikt een systeem van beweegbare do solfège lettergrepen sight-zingen : schaal graden gezongen gebruikt corresponderende lettergreep namen ( do , re , mi , fa , zodat , la en ti ). De lettergrepen tonen functie binnen de sleutel en de relaties tussen de staanplaatsen , niet absoluut gehoor . Kodály werd voor het eerst blootgesteld aan deze techniek tijdens een bezoek aan Engeland , waarbij een beweegbare-do-systeem gecreëerd door Sarah Glover en aangevuld met John Curwen werd het hele land gebruikt als onderdeel van het koor training. Kodály gevonden beweegbare-do solfège om behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van een gevoel van tonale functie, waardoor het verbeteren van het zicht zingen vaardigheden van studenten. Kodály voelde dat beweegbare-do solfège moet kennis laten voorafgaan door het personeel , en ontwikkelde een soort steno gebruik solfège initialen met vereenvoudigde ritmische notatie .

Melodieuze sequentie en pentatony

Scale graden worden geïntroduceerd in overeenstemming met kind ontwikkelingsstoornissen patronen. De eerste Kodály schriften waren gebaseerd op de diatonische toonladder , maar opvoeders ontdekte al snel dat kinderen moeite om de helft van de stappen in harmonie zingen en te navigeren binnen een dergelijk breed assortiment. Het is dus dat de pentatonische toonladder kwam om te worden gebruikt als een soort opstapje. Herziene Kodály oefeningen beginnen met de kleine terts ( mi-zo ) en daarna, een voor een, voeg la , doen en re . Pas na de kinderen comfortabel met deze plaatsen geworden zijn fa en ti geïntroduceerd, een veel eenvoudiger prestatie als onderwezen in relatie tot de reeds bestaande pentatonische toonladder. Kodály verklaarde dat elk land zijn eigen melodische volgorde moeten maken die gebaseerd zijn op eigen volksmuziek.

handtekens

Afbeelding van Curwen’s Solfege hand tekenen. Deze versie bevat de tonale neigingen en interessante titels voor elke toon.

Hand tekenen, ook ontleend aan de leer van Curwen, worden uitgevoerd tijdens het zingen oefeningen om een visuele hulp te verlenen. Deze techniek kent aan elke schaal een mate handteken dat zijn specifieke tonale functie laat. Bijvoorbeeld doet , mi en dus stabiel uiterlijk, terwijl fa en ti in de richting van mi en doen resp. Ook de handteken voor re suggereert beweging te doen , en dat van la tot zo . Kodály toegevoegd aan Curwen hand tekenen opwaartse / neerwaartse beweging, zodat kinderen eigenlijk de hoogte of diepte van het veld. De borden zijn gemaakt in de voorkant van het lichaam, met do vallen ongeveer op heuphoogte en la op ooghoogte. Hun afstand in de ruimte correspondeert met de afmeting van het interval zij vertegenwoordigen. In 2016 computer wetenschappers van de Northwestern University bedacht een instrument dat wordt bestuurd door de hand tekenen, hun leerproces te vergemakkelijken. De hand tekenen waren te zien in de 1977 film, Close Encounters of the Third Kind .

Materialen

“Authentieke” volksmuziek en de “goede kwaliteit” gecomponeerde muziek: Kodály-methode materialen zijn strikt uit twee bronnen opgesteld. Volksmuziek werd gedacht aan een ideale voertuig voor de vroege muzikale opleiding vanwege zijn korte vormen, pentatonische stijl en simpele taal. Van het klassieke repertoire, elementaire studenten zingen werken van grote componisten van de barokke , klassieke en romantische muziek tijdperken , terwijl het secundair niveau studenten muziek te zingen uit de twintigste eeuw ook.

Kodály verzameld, samengesteld en regelde een groot aantal werken voor pedagogisch gebruik Samen met Béla Bartók en andere medewerkers, Kodály verzameld en gepubliceerd zes delen van de Hongaarse volksmuziek, inclusief nummers meer dan duizend van kinderen. Een groot deel van deze literatuur werd gebruikt in Kodály methode liedboeken en schoolboeken . Muziek van hoge kwaliteit nodig was in korte en eenvoudige vormen, zodat de kloof tussen volksmuziek en klassieke werken te overbruggen. Voor dit doel, Kodály samengesteld uit duizenden liedjes en sight-zang oefeningen, die deel uitmaken van zestien educatieve publicaties, waarvan zes bevatten meerdere volumes van meer dan honderd oefeningen per stuk. Kodály’s complete pedagogische werken worden gezamenlijk gepubliceerd door Boosey & Hawkes als The Kodály Choral Method .

Menu