Lesprogramma                           

Het lesprogramma

Het lesprogramma van het Leerorkest Aruba is afkomstig van de beproefde methode van het Leerorkest Amsterdam, dat al ruim 15 jaar bestaat.

Omdat de Arubaanse traditie ook erg belangrijk is voor de cultuurontwikkeling van de kinderen, zorgt de de coordinator Juliette van Romondt, samen met de muziekdocenten op Aruba voor een Caribische invulling en ontwikkeling van het bestaande lesprogramma.

In de 2e klas/ groep 4 is het Leerorkest in 2020 gestart met de voorbereidende Algemene Muzikale Vorming ( AMV )- lessen. Deze lessen besteden aandacht aan het leren van noten lezen, verschillende instrumenten onderscheiden, veel zingen en ook veel bewegen. Deze lessen bereiden de kinderen voor op de instrumentlessen.

Het Leerorkest heeft in de ontwikkeling van deze methode gebruik gemaakt van de Kodaly- en Orff methode.

Tijdens de Corona pandemie begin 2020 heeft het Leerorkest Aruba besloten om toch door te gaan met het aanbieden van muzieklessen, maar dan online. Zo is het idee onstaan om online AMV lessen te ontwikkelen, die gebaseerd zijn op de bestaande Leerorkest methode uit Nederland.

In samenwerking met TeleAruba worden deze online lessen opgenomen en hierna uitgezonden op de lokale tv. De afleveringen zijn ook achteraf te bekijken op deze website en de website van TeleAruba.

De coordinator, Juliette van Romondt neemt samen met de AMV muziekdocent Jaderick Croes ( “meneer Jaderick ” ) deze lessen op.

Medio oktober 2020, toen de scholen weer open mochten, heeft het Leerorkest aan de 2e klassen/ groep 4,  van alle vijf de  pilotscholen het online AMV programma aangeboden, met veel succes!

De scholen krijgen door middel van een Youtube-link wekelijks een les toegestuurd die ze in de klas kunnen aanzetten. Zowel de leerkrachten als de leerlingen van de 2e klassen/ groep 4 zijn laaiend enthousiast en de kinderen doen erg goed mee in de klas!

         

intro AMV lessen Leerorkest Aruba

Vanaf de 3e klas / groep 5 krijgen de kinderen wekelijks instrument-les, en mogen zij zelf kiezen op welk instrument zij willen leren spelen, dat ook in een Symfonieorkest gebruikt wordt (viool, cello, trompet, trombone, klarinet en dwarsfluit.)

In maart 2020 is het Leerorkest met deze instrumentlessen gestart, en toen.. brak de Covid-19 pandemie uit.

Pas in januari 2021 konden de instrumentlessen weer starten. Kinderen  krijgen tijdens schooltijd gelijktijdig les in kleine groepjes, van verschillende docenten.

 

 

 

 

 

In deze lessen maken ze, ook volgens de methode van het Leerorkest, op een speelse manier kennis met hun gekozen instrument. Als de kinderen een paar akkoorden kunnen spelen op hun uitgekozen instrument, zullen ze ook af en toe samen gaan oefenen, om zo te horen hoe al die instrumenten samen klinken.

Voor het Leerorkest is het talent van de kinderen minder belangrijk. Leerorkest vindt het veel belangrijker dat alle kinderen de kans moeten krijgen om samen muziek te leren spelen, om erbij te horen, om naar elkaar te leren luisteren, en om samen te werken.

Natuurlijk wil het Leerorkest kinderen die talent blijken te hebben, ook verder helpen dit te ontwikkelen.

Het Leerorkest Aruba is momenteel bezig met het ontwikkelen van een naschools programma en een “adoptie-programma” waarbij een kind wordt geadopteerd door bijvoorbeeld een bedrijf en op deze manier de kans krijgt een eigen instrument te kopen en extra privé lessen te gaan volgen.

Menu