Donaties erg belangrijk om door te kunnen gaan met de lessen van het Leerorkest Aruba

Donaties erg belangrijk om door te kunnen gaan met de lessen van het Leerorkest Aruba

12 december 2022 was een speciale dag voor de muziekdocenten die les geven bij het Leerorkest Aruba.

Zij geven samen les op maar liefst 5 scholen op Aruba, in Klas 3, 4 en 5 ( groep 5, 6 en 7) van de basisschool. 

Juliette van Romondt, coordinator, vertelt dat de organisatie alles zelf regelt en doet, maar eigenlijk niet zonder donaties kan.

Enkele weken geleden ontving het Leerorkest al een aantal laptops en 10 beamers, zodat de muziekdocenten zelfs in de kleine ruimtes waar zij les geven ( zoals de kamer van een schoolhoofd, koffiekamer of kopieerruimte) goed les kunnen geven.

Het laatste dat nog ontbrak bij deze instrumentlessen, was goed geluid.

Boolchands Aruba kwam vandaag maar liefst 10 speakers van JBL brengen aan de muziekdocenten, als verrassing voor de Kerstdagen.

Op dit moment hebben ongeveer 400 kinderen op Aruba instrumentles, verdeeld over 5 scholen op Aruba. Alle andere kinderen kunnen gratis naar de online lessen kijken, die het leerorkest zelf regisseert en opneemt.

Natuurlijk hoopt het Leerorkest nog te kunnen uitbreiden, maar hier zijn meer middelen voor nodig, zoals meer instrumenten, meer geld om de docenten te kunnen blijven vergoeden en bijvoorbeeld ook een opslagruimte voor de instrumenten. Het Leerorkest ontvangt momenteel alleen subsidie vanuit Nederland, van het Leerorkest Amsterdam en van het Ministerie van Justitie Nederland.

Het Leerorkest is een sociaal project, dat kinderen helpt zichzelf beter te leren ontwikkelen op het gebied van communicatie, samenwerken en discipline, zo vertelt  Johnny Scharbaay, bestuurslid van de Stichting Leerorkest.

“Kinderen leren tijdens de lessen ook om hun instrument goed te verzorgen, en de verantwoordelijkheid te nemen. Elke school heeft zijn verantwoordelijkheid voor de instrumenten, en leert de kinderen dit ook weer. Elk kind heeft zijn of haar eigen instrument en moet hier ook voor zorgen”, zegt Scharbaay.

Soms moet er een instrument gerepareerd worden, iets dat helaas veel geld kost op Aruba en ook moeilijk is omdat er weinig mensen zijn die dit kunnen.  De muziekdocenten proberen de kleinere reparaties dan ook meestal zelf op te lossen.

“We zijn erg trots op dit project en hopen dan ook dat we dit nog lang mogen blijven doen om zo de kinderen te helpen groeien in hun ontwikkeling. De leiding en het bestuur van het Leerorkest werkt dan ook keihard om te blijven groeien voor de kinderen van Aruba.  Het blijft altijd een uitdaging om alles te kunnen blijven regelen, met alles wat op ons pad komt, maar we doen het omdat muziek voor elk kind moet zijn” zo vertelt hij.

Maar tegelijkertijd hebben we meer fondsen en subsidies nodig voor de online lessen, omdat we niet genoeg muziekdocenten hebben, maar toch alle kinderen op Aruba muziekles willen kunnen aanbieden. Daarom dat we voor deze kinderen de online lessen hebben ontwikkeld, in samenwerking met TeleAruba, waar we van in hun studio mogen filmen, maar ook op verschillende locaties op Aruba, om zo de eigen cultuur en natuur van Aruba aan de kinderen te leren. Op die manier kunnen toch alle kinderen op Aruba van muziekles genieten.

Als laatste noemt hij de scholen nog eens op waar het Leerorkest momenteel de instrumentlessen verzorgt: Colegio Laura Wernet Paskel, Basisschool Prinses Amalia, en in San Nicolas op de Sint Paulus basisschool, Graf von Zinzendorf basisschool en de basisschool van Aruba Adventist Academy.