Les van juffrouw Mayra is een groot succes

Les van juffrouw Mayra is een groot succes

De kinderen van Colegio Laura Wernet Paskel zijn heel blij dat onze muziekdocente juffrouw Mayra Kock-Garrido weer terug is na de herfstvakantie. Samen leren zij weer allerlei nieuwe dingen.

Juffrouw Mayra Kock-Garrido gebruikt tijdens haar lessen een aantal onderdelen van de Orff-methode.

Un di e conceptonan di e LeerOrkest Aruba ta pa cuminsa cu e bos como e instrumento natural y poco poco ta expande e technica aki pa despues aplica esaki na cualkier instrumento.

Geplaatst door Leerorkest Aruba op Dinsdag 15 oktober 2019

Wat is nu precies die Orff-methode?

Orff-Schulwerk

Het Orff-Schulwerk is een muziekonderwijsmethode die vanaf de jaren 20 ontwikkeld werd door Carl Orff en Gunild Keetman. In 1924 richtte Orff in zijn geboorteplaats München een school op voor muziek, dans en gymnastiek, waar de methode ontstond. De methode begint met improvisatie in groepsverband, wat het vertrouwen van het kind en het creatieve denken bevordert. Door de wens om de muziek vast te leggen ontstaat vanzelf interesse in notenschrift.

Jaques-Dalcroze ontwikkelde een aansluitende onderwijsmethode voor muziek: ‘Das Schulwerk’ is een muziekleer die berust op het maken van ‘vreugde aan het vruchtbare samenspel tussen persoonlijke en bovenpersoonlijke krachten’ (W. Keller). Deze ‘natuurmethode’ vond onder andere in Duitsland, Nederland en België veel aanhang. In Nederland was de in Delft gewoond hebbende musicus en muziekpedagoog Pierre van Hauwe een van de grootste promotors van het Orff-Schulwerk. Zijn muziekmethode “Spelen met Muziek” combineert de uitgangspunten van het Orff-Schulwerk met de muziekmethode van de Hongaar Zoltán Kodály.

Bij het onderwijs wordt naast de menselijke stem (spraak en zang) gebruikgemaakt van verschillende instrumenten:

Menu