Marco laat duizenden kinderen kennis maken met de wereld van muziek: “Het is een magische ervaring”

Marco laat duizenden kinderen kennis maken met de wereld van muziek: “Het is een magische ervaring”

Marco laat duizenden kinderen kennis maken met de wereld van muziek: “Het is een magische ervaring”

22 december 2019, 02.00 uur · Door Redactie

AMSTERDAM – Muzikant Marco de Souza is oprichter van het Leerorkest. Hiermee laat hij duizenden kinderen kennismaken met de magische wereld van samen muziek maken.
NH Nieuws

 

NH Nieuws

Marco komt oorspronkelijk uit Brazilië. Daar had hij een zware jeugd, maar dat alles veranderde toen zijn broer met een grammafoon thuis kwam. “De muziek gaf mij een nieuwe wereld. Door de muziek ging mijn fantasie en gevoel open. Die muziek deed echt heel veel voor mij.” De tonen inspireerde Marco. Zo veel zelfs dat hij besloot zelf muzikant te worden, en met succes.

Marco kreeg voor Kerstmis een gitaar en hier begon zijn muzikale droom. “Ik ging in bandjes spelen. We speelden concerten, ik kreeg applaus.” En zo kwam Marco naar Nederland, mét zijn muziek.

Tekst gaat verder onder de video:

Marco laat duizenden kinderen kennis maken met de wereld van muziek – NH Nieuws

Dertig jaar later is Marco directeur van een muziekschool in de Bijlmer in Amsterdam. “Ik zag keer op keer kinderen door de ramen kijken. Ze waren geboeid.” Dit bracht Marco op een idee: hij wilde langs basisscholen in de Bijlmer gaan om de leerlingen instrumenten te leren spelen. “Dat was een magische ervaring.”

Kritiek

Maar toch kreeg Marco’s idee ook kritiek. “‘Wie zit er in de Bijlmer nou te wachten op vioolles?’, dat irriteerde mij uitermate. Ik wil gelijke kansen voor alle kinderen.”

Marco las op dat moment een boek van Jon Elster, wat hem liet inzien dat die kinderen de instrumenten niet bespeelde omdat het hen niet werd aangeboden. “Waarom zou men iets wensen waarvan hij van te voren al weet dat hij het niet zal bereiken?”

Marco liet zich niet uit de weg slaan door de kritiek en met veel mensen is hij verder gegaan. Vandaag de dag zijn er in alle migrantenwijken in Amsterdam Leerorkesten. Maar ook in de rest van Nederland en in het Caribisch gebied is Marco’s idee met open armen ontvangen.
Menu